Workshops en cursussen

Ik geef teken- en schildercursussen aan individuen. Daarnaast geef ik workshops aan organisaties, scholen en dag-opvangen.


 

Altijd al willen schilderen?

Twee avonden in de week geef ik teken- en schildercursussen in mijn atelier in de Turfcentrale te Veendam.
De cursus is bedoeld voor zowel beginners als gevorderden en je werkt met diverse materialen. Er is niet altijd plek, dus neem graag van te voren contact op!


 

Workshops organiseren?

Ik geef diverse workshops voor kinderen als voor volwassenen.

Neem contact op om te zien wat voor workshop ik voor uw organisatie kan houden ›

“Masterclass Museum Nienoord” – voor volwassenen
In het kader van de tentoonstelling over de kunstenaar Otto Eerelman in Museum Nienoord in Leek (2015) vond er een masterclass “Dieren schilderen” plaats onder mijn leiding. De deelnemers waren de winnaars van de amateurschilder-wedstrijd Eerelmans Passie.

“Ons Pekela” – voor kinderen
In het kader van het project “Ons Pekela” heb ik , samen een groep van ongeveer 20 leerlingen van het Dollard College in Oude Pekela , dit kunstwerk gemaakt in juni 2012. Samen met hun heb ik voorafgaande een rondleiding langs alle beeldhouwwerken gehouden, waarbij ik hun vertelde over de achtergronden van de beelden, die verband hielden met de historie van Oude Pekela. Daarna konden zij zelf aan de slag: bedenk en schilder zelf een beeldhouwwerk, wat volgens jou belangrijk is, betreffende de historie van Oude Pekela. Vervolgens is dit gezamenlijk kunstwerk een aantal dagen tentoongesteld langs het Pekelder diep.


“Het geluk, Tsjechov in de veenkoloniën” – 
voor kinderen
In het kader van “Het geluk, Tsjechov in de veenkoloniën”, heb ik in opdracht van de Gelukscompagnie in 2012 met zo’n 70 leerlingen van CBS “De bron “in Onstwedde een project gedaan, waarbij de kinderen op hun eigen wijze het thema “Het geluk “mochten verbeelden. Ze maakten deze werkstukken in een collagetechniek, die ik vaker heb gebruikt in workshops. Deze werkstukken werden vervolgens in de vorm van een klavertje 4 opgehangen in een kubus op de Zuidwending, waarin ook diverse toneelstukken van Tsjechov werden opgevoerd. Als middelpunt van het klavertje 4 is mijn eigen portret van Tsjechov te zien, uitgevoerd in pastelkrijt. Deze expositie is daarna ook nog te zien geweest, in een andere samenstelling, in de Heemtuin te Muntendam.

“Varkensproject” – voor kinderen
In opdracht van het bedrijf Ten Kate Vetten op 10 basisscholen presentaties over het varken gehouden: het varken in de kunst, het ontstaan van de drie biggetjes, verschillende varkensrassen, enzovoorts. Ook in combinatie met workshops schilderen/tekenen van varkens voor een expositie bij het bedrijf.

“Wandschildering maken” – voor kinderen
Met ongeveer honderd kinderen (die in groepjes van vier waren verdeeld) een grote wandschildering gemaakt in een basisschool, naar aanleiding van de kinderboekenweek.

“Illustreren met kinderen” – voor kinderen
Met kinderen van een basisschool kinderboekenboeken gemaakt, in het kader van kinderboekenweek.Naar aanleiding van een door mij geschreven verhaal maakten leerlingen hierbij illustraties, waarvan vervolgens een echt kinderboek werd gemaakt.

“Monoprints maken” – voor kinderen en volwassenen
Met kinderen en/of volwassenen wordt d.m.v. een glassplaat en drukinkt een uniek grafisch werk gemaakt.Het resultaat is altijd verrassend en geeft op een eenvoudige manier inzicht in de mogelijkheden van diverse grafische technieken.

“Portrettekenen met houtskool” – voor volwassenen

“Het tekenen van een stilleven met pastel” – voor volwassenen

“Samen een boekje maken” – voor volwassenen en kinderen
Iedereen kiest een favoriet gedicht, spreekwoord, etc. en probeert die te verbeelden met een collage-techniek: met vetkrijt wordt er op verschillende kleuren papier getekend, vervolgens uitgeknipt, gescheurd of gesneden en dan opgeplakt op stevig wit papier. Hiervan worden vervolgens kopieën gemaakt en wordt er voor iedereen een boekje van samengesteld.

“Een zelfportret tekenen” – voor kinderen van de bovenbouw

“Droomhuizen langs het blauwe lint” – voor kinderen
Alle kinderen van de basischolen in Oude- en Nieuwe Pekela hadden een droomhuis gemaakt van een kartonnen doos, die tentoongesteld werden langs een lange, blauwe lint van karton.

“Droomhokjes voor varkens”
Aan de hand van een kleurplaat met varkens, maken de kinderen met een kartonnen doos een droomhokje voor varkens.

“Beelden in Nieuwe Pekela”
Aan de bovenbouw van de basisschool had ik uitgelegd, wat de diverse kunstobjecten in Nieuwe Pekela voor betekenis hadden. Daarna konden de kinderen zelf een beeld maken van klei, dat volgens hun in Nieuwe Pekela zou moeten staan.

Lezingen over “Het varken in de maatschappij, religie, kunst, etc.” – voor voortgezet onderwijs en volwassenen

Diverse educatieve programma’s in het Swieneparredies – voor basisscholen en voortgezet onderwijs
o.a. in het kader van project onderwijs en Dalton uren.

Daarnaast heb ik enige jaren teken- en schildercursus gegeven bij Stichting Mobiel