Vrij werk

Ik ben al meer dan 40 jaar werkzaam als kunstenaar / illustrator. Op deze pagina vindt u een overzicht van de verschillende typen werk die ik in die tijd heb gemaakt. U kunt op de hoogte blijven van nieuw werk via mijn Facebookpagina!

Een paar jaar geleden ben ik in een andere stijl gaan werken. De eerste schilderijen waren ge├»nspireerd op het gedicht “Fern hill” van Dylan Thomas.

Groninger woordenposter

Ter promotie van de Groninger Taal heb ik verschillende posters gemaakt met typische Groninger woorden en zinnen. Deze posters maak ik samen met mijn broer Jakob. Binnenkort komt de 4e poster: Vlaigen boven Grunn met Groninger vogels. Blijf op de hoogte via email.

Stichting AAP

Voor Stichting AAP heb ik 10 portretten getekend, voornamelijk chimpansees. Een prachtige opdracht, waarbij ik vooral geprobeerd heb de ‘ziel’ van het dier te tekenen, kortom: er een persoonlijkheid van te maken.

Boekverbeeldingen

Deze serie boekverbeeldingen is ooit begonnen met de verbeelding van mijn favoriete boek “De Kapellekensbaan” van Louis Paul Boon. Inmiddels heb ik meer dan veertig boekverbeeldingen gemaakt, elk met een techniek passend bij het boek (alkyd-verf, gouache, vetkrijt, kleurpotlood, collage of monoprint).

Shakespeare verbeeldingen

Op een gegeven moment kwam ik op het idee alle toneelstukken van Shakespeare te gaan verbeelden, een mega klus, aangezien je de stukken natuurlijk eerst wilt lezen!
Alle stukken zijn inmiddels verbeeld, hieronder een aantal voorbeelden.

New York

New York is een rusteloze, fascinerende stad. Deze vier monoprints en pastel tekening zijn een weerslag, hoe ik de stad heb beleefd. Voor mij is New York voorgoed verbonden met Lou Reed en Dylan Thomas.

“I was sitting drumming thinking thumping pondering
The Mysteries of Life
Outside the city shrieking screaming whispering
The Mysteries of Life”
— Lou Reed

Ierland

Deze pasteltekeningen over Ierland zijn geinspireerd door het gedicht “Fern Hill” van Dylan Thomas. Het gedicht gaat over de magie van het platteland, gezien door de ogen van een kind. Op diezelfde manier heb ik geprobeerd rond te kijken in Ierland.

“Now as I was young and easy under the apple boughs
About the lilting house and happy as the grass was green,
The night above the dingle starry,
Time let me hail and climb
Golden in the heydays of his eyes”

— Dylan Thomas

Landschappen

“… zit ik weer in de molen van Schiphoes in Beerta en zie de hele wereld wel van Winschoten, Wedde tot Nieuweschans boven in de kap boven de houten tandwielen op de as van de wieken en zie Drieborg en Finsterwolde en wel heel het land in korengeel en grasgroen en de beesten en ook de mensen heel klein midden in het gele zinderende koren kleine zwarte vogels maaiend met hun armen in de gele massa tussen de groene weilanden en de bruine velden onder een kokende zon…
ze zichtten alles: tarwe rogge haver gerst maar ook: paardebonen, erwten, blauwmaanzaad en kanariezaad…”

— Bert Schierbeek (“Weerwerk”)

Portretten

Ik maak ook portretten van foto’s.

Pentekeningen

“Verstilde impressies van het landleven veelal in het zuiden van de Verenigde Staten. Uitgestrekte landerijen – vervreemd doorbroken met schreeuwende reclameborden en vrijwel altijd spannend gemaakt door het beeldend inbrengen van een jonge meisjes-figuur. […] Binnen die zo Amerikaans aandoende beelden brengt Zwinderman incidenteel een dubbel vervreemdend element aan door ook Oostgroninger Veenkoloniale motieven in zijn pentekeningen op te nemen.”
— Friggo Visser, 1979

The Raven

Een snel en instinctief creatief proces van action-painting door druppelen, smijten, krassen en smeren van verf op een enorm doek. Het werk is gebaseerd op het gedicht ‘The Raven’ van Edgar Allan Poe: een bijna abstracte chaos van woorden en geluiden.
Jan van IJken filmde de Nederlandse kunstenaar Theo Zwinderman die ‘The Raven’ schildert en monteerde de film op het ritme van een voordracht van het gedicht door George Snow.

Eigen illustraties

Deze illustraties zijn voor nog te verschijnen kinder- en sprookjesboeken, alsook voor het al verschenen e-book “Een eigen dierentuin voor Tim” en de verschenen kinder-kalender “Het Feestvarken kalender”.

Dieren

Een bonte verzameling van dieren. Als kind fantaseerde ik altijd over het hebben van een eigen dierentuin. Mijn ouders leek het geen goed idee om olifanten en giraffes in de tuin te hebben. Daarom heb ik uiteindelijk maar besloten, om mijn eigen dierentuin bij elkaar te tekenen.

Illustraties

Voor verschillende uitgeverijen heb ik (kinder-)boeken geïllustreerd, ik heb illustraties en omslagen gemaakt voor onder andere Zwijsen, Leopold, Wolters Noordhoff, Elzenga en Malmberg.

voor verkoop-informatie, neem contact met mij op

.